Tayland
Başkent : Bangkok
Konuşulan Dil : Tayca
Nüfus : 67.5 milyon
Saat Dilimi: + 11 saat
Para Birimi: Tay Bahtı (THB)
Elektrik: 220V. 50Hz
VİZE , PASAPORT ve ÜLKE GİRİŞ ŞARTLARI
Tayland 30 güne kadar turistik amaçlı ülkede bulunacak tüm pasaport hamili T.C. vatandaşlarına vize uygulamamaktadır.
ÜLKE KODU
Tayland için ülke kodu 66’dır. Tayland’a yurt dışından telefon açarken uluslararası erişim numarasını çevirin kodu girin, ardından ülke kodu, alan kodu ve telefon numarası. Telefon Tayland'daki sayıların uzunluğu 8-9 hanelidir. Arama: 00 66 ## ####.
PARA BİRİMİ
Tayland resmi para birimi Tay Bahtı(THB)’dır.
Banka saatleri: Pazartesiden cumaya, saat 8.30'dan aksam 3.30’a kadar açıktır.
Kredi kartları ülkede yaygın şekilde kabul edilmektedir (çoğunlukla Visa ve MasterCard)
@ Bir takım küçük mağazalar nakit olarak işlem yapmaktadır ancak kredi kartı kullanmanız için gereken minimum miktarda ödeme talep edebilirier.
BÜTÇELEME VE ALIŞVERİŞ
Aşağıdaki bütçe talimatları, yemekler için yaklaşık değerler veya başlangıç değerleridir ve kişi başıdır. Gerçek fiyatlar bir ülkedeki restoran ve şehirlere göre değişiklik gösterecek ancak deneyimli personelimiz tarafından sağlanan bazı ortalamalar aşağıda belirtilmiştir.
● Bir alkolsüz içecek / maden suyu / kahvesinin yaklaşık maliyeti 60-70 Baht 'tan başlar.
● Bir salata veya sandviç ile bir soda veya sudan oluşan ortalama bir öğle yemeği yaklaşık 150-200 Baht 'tan başlar.
● Tatlı ve alkolsüz bir içecek içeren orta düzeyde bir restoranda akşam yemeği yaklaşık 750-800 Baht 'tan başlar.
Alışveriş spesiyalleri: İlk olarak belirtmek isterizki Tayland’da alışveriş merkezlerinde sabit fiyatlı ürünler bulunuyor, ancak pazarlarda & küçük dükkanlarda daima pazarlık yapmakta fayda var.
Tay ipeğinden yapılma giyecekler, Buda heykelleri, tik ağacından oyulmuş duvar süsleri ve mobilyalar, seramik ürünleri, antikalar, el yapımı yün giyecekler, tepe kabileleri giyecekleri ve verniklenmiş eşyalar.
Taklit ürünler ve korsan ürünler yaygın olarak bulunmaktadır; yerel yasalar uyarınca bu tür ürünler içeren işlemlerin yasadışı olabileceğini ve eve getirildiğinin müsadere ve para cezası ile sonuçlanabileceğini unutmayın. Fiyat etiketlerinde satış vergisi veya KDV (katma değer vergisi) bulunur. KDV iadesi almak için (bu süreci üç ay sürebilir) özel formlara genellikle Gümrük tarafından damgalanmalıdır; her alışverişte veraset içermeyen bir alışveriş formu isteyiniz ve talimatları uygulayınız.
BAHŞİŞ
Tayland restoranlarında bahşiş yaygın bir uygulama olmayıp hiçbir servis elemanının böyle bir beklentisi bulunmamaktadır.Dilerseniz küsüratlı tutarı bir üst rakama yuvarlayarak para üzerini bahşiş olarak bırakabilirsiniz.
İKLİM
Tayland’ın iklimi bütün yıl hemen hemen sıcak ve nemlidir. Haziran ayından ekim ayına kadar yaz musonları ülkeye şiddetli yağışlar getirir. Tayland’da üç mevsim vardır. Mart-mayıs ayları sıcak, Haziran-ekim ayları yağmurlu ve Kasım-şubat ayları serindir.
Planlamanıza yardımcı olmak için düşük ve yüksek sıcaklıklar aşağıda verilmiştir.
Bangkok
Ocak 24 °C / 32 °C
Şubat 24 °C / 33 °C
Mart 26 °C / 34 °C
Nisan 27 °C / 36 °C
Mayıs 27 °C / 34 °C
Haziran 26 °C / 33 °C
Temmuz 26 °C / 33 °C
Ağustos 26 °C / 33 °C
Eylül 25 °C / 33 °C
Ekim 25 °C / 32 °C
Kasım 24 °C / 32 °C
Aralık 22 °C / 32 °C
YEREL TATLAR
Tayland mutfağındaki dört ana unsur tatlı, ekşi, tuzlu ve acı tüm yemeklerde dengeli bir biçimde kullanılıyor.Erişteleri, deniz mahsulleri, Çin yemekleri, salataları, bölgeye özel çeşnilendirilmiş dondurmalar, taze ve tropik meyveler, Tom yam kung(baharatlı karides çorbası), Kaeng Khiao Wan Kai (Tavuklu yeşil köri) ,Phat Thai (Tay usulü erişte),Phat Kaphrao (Fesleğenli kızartılmış et),Kaeng Phet Pet Yang (Fırında kızartılmış ördek körisi) ,Tom Kha Kai (Hindistan cevizi sütlü tavuk çorbası) ,Yam Nua (Baharatlı et salatası), Kai Phat Met Mamuang Himmaphan (Kaju cevizi ile kızartılmış tavuk) ,Kaeng Phanaeng (Hindistan cevizi kremasında et körisi).
Gitmeden önce Maldivlerle ilgili çok araştırma yapmıştım ama bir türlü oteldi, konseptti, ulaşımıydı karar veremedim tabi maliyette balayının önemli bir[...]