Pisa Kulesinin İlginç Hikayesi
İtalya’nın güneyindeki Tarihi Pisa kentinin askeri başarılarının ve zenginliğinin dorukta olduğu bir dönemde, 12. yüzyılın ikinci yarısında kilise ileri gelenleri Miracoli Meydanı'nda 3 anıt yapının yapımına karar verdiler. Bunlardan biri büyük bir katedral olan Duomo, diğeri Vaftizhane, üçüncüsü ise Çan Kulesi’ydi.
İtalya'daki Pisa Kulesi konstrüksiyonunun ana malzemeleri mermer ve kireç taşıdır. Kulenin ilk katı sağır kemerli duvarlardan ve bunların önündeki klasik başlıklı sütunlardan oluşmaktadır. Kule, 1178'de 3. kata ulaştığında batmaya başlamıştır. Bunun nedeni 3m’lik temelin, zayıf, stabil olmayan, ince kum, kil ve deniz kabuklarından oluşan bir zemine oturmasıdır. İki nehrin kavuştuğu lagün üzerinde yer alan Pisa kentinin alüvyonlu toprağı, inşaatlar için zayıf bir zemin oluşturmaktadır.
Kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. 58 metre
yüksekliktedir. Üzerine 296 basamaklı bir merdivenle çıkılır. En üstteki çanların bulunduğu 8. kat silindir biçimindedir. Toplam 7 adet çan bulunmaktadır ve her çan bir notaya karşılık gelmektedir.
Pisa Kulesi her yıl milimetrenin onda yedisi kadar (100 yılda 7 cm) eğilmektedir. Pisa Kulesinin şu andaki eğimi 5,5° kadardır. Eğimi sayesinde meşhur olan Pisa Kulesi’nde kurtarma için önce eğik kısmın tam zıttına yani kuzeyine 870 ton ağırlık konmuştur. Gövde, çelik halatlarla bağlanmıştır ve altındaki toprak oyularak halatlar çekilmiştir. Kule istenen eğim derecesine gelip, ölçümler eğilme hareketinin durduğunu gösterince denge ağırlıkları ve güvenlik halatları kaldırılmıştır.
Bütün bu çalışmalar sonucu 1838'deki eğim derecesine geri dönen Pisa Kulesi, kendisini meşhur eden bu eğikliğini bir 300 yıl daha güvenle koruyacak gibi gözükmektedir.
Tüm İtalya turlarını listele >
Yorumlar
Yorum Ekle
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Önce Giriş Yapın veya Üye Olun veya