Doğu Afrika Safari Turu ve Göç Takvimi
Doğu Afrika’nın uçsuz bucaksız ovalarında yaklaşık 1,5 milyon toynaklı hayvan belirli mevsimlerde bulundukları yerlerden başka yerlere göç ederler.
1,4 milyon toynaklı hayvan, 200.000 zebra ve ceylan engin Serengeti ovalarından, Masai Mara’nın şampanya renkli tepelerine, yağmur tarafından olgunlaştırılmış çimeni bulmak için yaklaşık 1.800 kilometre saat yönünde göç ederler. Bu toynaklı hayvanların seyahatinin gerçek bir başlangıç ve bitiş noktası hiç bir zaman yoktur. Sürekli yiyecek ve su arayan bu canlıların yolculuğu adeta hiç bitmeyen bir hac yolculuğu gibidir. Başlangıç dünyaya geldikleri andır. Yaklaşık olarak 400,000 toynaklı buzağı her yıl özellikle Ocak sonu ve Mart ortasına kadar olan süreçte, 6 hafta içinde dünyaya gelirler.
Afrikaya Ne Zaman Gidilir?
Afrikada Göç Yolu ve Göç Takvimi nasıldır?
Aralık, Ocak, Şubat, Mart Serengeti Ulusal Parkı /Ngorongoro muhtemelen dünyanın en etkileyici vahşi hayatına şahit olacağınız yer olacaktır. Aralık ayından, Mart ayına kadar sürüler halindeki toynaklılar ve zebralar yağmurdan olgunlaşan çimleri yemek üzere, Serengeti ve Ngorongoro’yu istala eder…
Buzağı sezonunda (Ocak-Mart dönemi) bu sürüler Ndutu ve Salei ovaları (Güney Serengeti /Ngorongoro) çevresinde olurlar, aslan, çita ve sırtlan gibi yırtıcı hayvanlarda onların izini sürmek üzere takiptedirler…
Daha önce de dediğimiz gibi, göçün en güzel gözlemleneceği yerler Ndutu Safari Lodge, Kusini Camp yada çevredeki diğer Tented Safari kamplardır.
Nisan ve Mayıs aylarına doğru bu ovalardaki çimler bu sürüleri besleyemez hale gelmesi ile bu defa batı ve kuzeye göç etmeye başlarlar.
Mayıs sonundan itibaren toynaklı sürüleri batıdaki yiyeceklerini de tüketmelerinin ardından kuzeye Lamai Wedge ve Mara’ya doğru yol almaya başlarlar.
Bu dönem yağmurlar ve kuru sezon arasında bir geçiş dönemidir. Serengeti Serena göçü izlemek için en doğru noktadır. Grumeti River Camp, Migration Camp, Kirawira Camp, Seronera ve Moru kuşkusuz en iyileridir.
Temmuz ayında tüm sürüler Mara Nehrinde toplanırlar. Diğer bir deyişle, Mara nehri, Masai Mara’daki kısa lezzetli otlara ulaşmaları için son noktadır.
Genellikle göç eden tüm hayvanların geçiş güvenliğini düşündükleri için sığ suları tercih ederler. Aksi durumda suların birden coşması toynaklıların boğulmasına yada timsahlar tarafından zarar görmelerine sebep olabilir.
Temmuz ve Ekim ayları arasında toynaklılar Mara’da yaşarlar. Yabani hayata şahit olmak için Masai Mara’da seçim yapmakta zorlanabileceğiniz kadar kamp bulunmaktadır.
Kasım ayı ile kısa yağmurlar başlar ve bunun beraberinde sürüler güneye doğru yol almaya başlarlar. Bu süre zarfında safari yapmak için en uygun kamplar arasında Lobo Wildlife Lodge, Klein Kampı bulunmaktadır.
Kasım sonu itibari ile göç güney Serengeti’ye doğru geri döner ve çember tamamlanmış olur.
Önemli Not. Göç doğal bir olaydır, bahsedilen zamanlamalar farklılıklar gösterebilmektedir.
Yukarıda anlattığımız göç takvimini kısaca özetleyecek olursak ;
ARALIK-MAYIS Bölge- Ndutu çevresi ve Naabi dağları Sürüler uzun süreli yağmurların olduğu dönemlerde, su ve taze çim arayışında olduklarından Serengeti çevresindeki Ndutu ve Naabi bölgelerinde bir ileri bir geri göç ederler.
MAYIS-HAZİRAN Bölge- Seronera/Grumeti/Kirawira and Lake Victoria Mayıs itibari ile çimlerin kurumaya başlaması ile göç batıya ve kuzeye doğru yönelmeye başlar.
TEMMUZ-EKİM Bölge- Masai Mara ve Sand Nehri
KASIM Bölge-Seronera ve Ngorongoro Yağmur sezonun tekrar başlaması ile sürüler batı Serengetiden yavaş yavaş kısa çimlerin bulunduğu güney Seronera ve Ngorongoro‘ya doğru göçlerine başlarlar…
Afrika, uzman olduğumuz destinasyonlar arasında yer almaktadır…
Tüm Afrika turlarını listele >
Tüm alternatif tur programları için ise safari turları danışmanımız ile irtibata geçmenizi öneririz…
Yorumlar
Yorum Ekle
Henüz yorum yapılmamış.
Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Önce Giriş Yapın veya Üye Olun veya