19.02.2018 Pazartesi |

Çocuklarınızla Tatile Gitmeye Hazır Mısınız?

Seyahatler de dâhil olmak üzere, yapmayı, gerçekleştirmeyi düşündüğümüz hayallerimizin önüne hep bir engel çıkar veyahut bununla ilgili çoğu zaman bir gerekçemiz ve olmazsa olmazlarımız, bahanelerimiz hep vardır. Velhasıl zorunlu veya istençli olarak hep bir şeyleri erteliyoruz. Lakin bu potansiyel durağanlığımızı hiç değiştirmiyor, yerimizde sayıyoruz. Öyleyse mottomuz şu olacak : ‘’Yaparsan, yaşarsın.’’ Yurtdışı planları yapmayanımız yoktur herhalde, dünyayı gezip, görüp tanıma hevesindeyiz birçoğumuz ki bu merak duygusu insan olmanın gerekliliğidir birazda.

Hareket etmek, bir yerden bir yere seyahat etmek, bilmediğimiz dünyalara, kültürlere yolculuk bizler için hep soru işaretleridir. Bilhassa çocuklu, bebekli yurtdışı tatili yapmak isteyen aileler için bu durumun daha başka bağlayıcılıkları ve sorumlulukları var şüphesiz. Gerekli önlemleri alırsanız tabiri caizse çocuklu tatil planlarının kısayollarını öğrenirseniz, bu durum sizler için sorun olmaktan çıkacak. Ve çok keyifli, sorunsuz bir tatil yaşamanıza olanak sağlayacak. Çocuklu yurtdışı tatili için kaygılarınızı ve serzenişlerinizi ortadan kaldırmanın yegane yolu bu konudaki deneyimlerden faydalanıp, bilgilenmektir.
Sıkça sorulan hayati sorularla devam edelim o zaman yazımıza


1-    Bebekle, Çocukla Seyahat Olabilir mi ? 
Neden olmasın, hem yapan nasıl yapıyor.! Gayet tabi mümkün. Daha farklı bir bakış ile eklemek istiyorum eğitim sürecinin aileden başladığını hatırlatmakta fayda var. Bu geziler her şeyden önce çocuğunuzun psikososyal gelişimini olumlu yönde etkileyip, ufkunu açacak. Ve inanın aile olmanın, ebeveyn olmanın daha başka tadına varacaksınız. Tabiki güçlükleri de var çocuklu seyahatin ama size ve çocuğunuza kattıklarını düşünürseniz bu zorluklar gözünüze hiç görünmez. 0 – 2 yaş grubunun ücretsiz olması size maddi anlamda bir rahatlık sağlayacak ve daha sonraları için çocuğunuz seyahatlere alıştığı için de daha uyumlu, sorunsuz, keyifli yolculuklar sizi bekliyor olacak. 

2-    Bebek, Çocuk Pasaportu Nasıl Alınır ? 
Bebek veya çocuk olması pasaport ile ilgili prosedürü değiştirmiyor. Sizinkiyle aynı bürokratik işlemlerden geçiyor. Kolaylığı ise internetten başvurunuzu yapıp, gerekli evraklar (nufüs cüzdanı, biyometrik fotoğraf, pasaport harç makbuzu vb.) ve çocuğunuzu yanınıza alıp, emniyetin pasaport şube servisine gidip işleminizi yaptırmak olacak. Bu süreci tamamladığınızda gerisi çorap söküğü gibi gelecek ve pasaport adresinize teslim olunacak. Bu pasaport en fazla 5 yıl geçerli olabiliyor, 18 yaşına kadar da çocuklarda uygulama bu şekilde. İnanın çok kolay ve çok zaman alacak bir işlem de değil.

3-    Seyahat Hazırlıkları Nasıl Olmalı? 
Her zaman tedbirli olmakta fayda var. Hele ki bu çocuklu yurt dışı seyahati ise belli bir olmazsa olmaz listenizin olması ve özenle bavul, çanta hazırlanılması ve dikkatlice kontrol edilmesi gereklidir. Zaten en fazla bizi meşgul edecek yerde bu hazırlık süreci olacak. Yanımızda her daim bulundurulması gereken ilaçlar, besinler vs. tutun da seyahat için kıyafetlere varana kadar bir öncelik sıralaması yapmak şart. Peki ne götüreceğiz. ? Göç eder gibi sıkış tıkış yük etmemek gerekiyor her şeyi ama haymatlos turistler gibi de pervasız olmamakta fayda var. 
Nasıl olsa gittiğimiz yerden buluruz, temin ederiz düşüncesi ve rahatlığıyla yola çıkılamaz. Bu hazırlıklar en az 2 hafta öncesinden planlanmalıdır.
•    Çocuğunuzun kullandığı ve kullanması muhtemel ilaçları ( Ateş düşürücü şurup, ağrı kesici )
•    Kıyafetleri, üst baş yedekleri, birkaç farklı ayakkabı, sandalet vs.
•    Bebek arabası ve rüzgârlığı (Bebek arabası korumasını kesinlikle ihmal etmeyin)
•    Oynamaktan en çok keyif aldığı birkaç parça oyuncağı
•    Besin takviyeleri, ek gıdalar, vitaminler vb.
•    Biberon, emzik ve pişik kremi yedekleri
•    Mevsim yazsa yüksek faktörlü güneş kremi, güneş sonrası kremi, yanık kremi
•    Mevsim kışsa tulumunu, battaniyesini ve rahat giydirip, çıkarılan kıyafetlerini bulundurun. Rüzgârı ve Yağmuru da hesap ederek korumasını da muhakkak bulundurun.
•    Ek gıdaya geçmişse kavanoz mama, kuru meyve; daha büyükse atıştırmalık kraker türü şeyler.
•    Hatırlatmakta fayda var 0 -2 yaş döneminde yoğun bir aşılama olduğu için seyahat planları yaparken aşı takviminizi de göz önünde bulundurun. Yolculuk aşının akabinde hemen olmamalı, bebekler bazı aşılar sonrasında pek huzursuz olup, ateşlenebiliyorlar.
•    Nereye giderseniz gidin tedbiri elden bırakmayın yanınızda hep yiyecek bir şeyler olsun. Kuruyemiş, bisküvi, kraker, basit atıştırmalıklar, ufak sandviçler, organik meyve suyu, ekler, hazır set kağıt tabak-bardak- çatal seti, su vb. ve kesinlikle ıslak mendil.! Çünkü çoğu zaman hadi bakalım ne yiyeceğiz problemi ile karşılaşacaksınız öyle ki yanınızda bulundurduğunuz bu çanta hayat kurtarıcı rol üstlenecek. Aç kalmazsınız illaki ama o yemek yeme seçme kararsızlığı sürecinde size can simidi gibi gelecek o çanta.

4-    Bebek ve Çocukla Uçak Yolculuğu Nasıl Oluyor? 
Çocuklar ve bebekler uçaktaki kabin basıncından çok etkileniyor. Genel geçer olarak orta kulak basıncını dengelemek amacıyla bebeklerin emzirilmesi ya da biberonla su içirilmesi, sakız çiğnenmesi önerilir ama kesin çözüm olarak: basit bir cilt kremini iyice pamuğa bulayıp kulak ağızlarına top şeklinde yerleştirip bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Uçak havalanmadan pek bir şey vermeyin çocuğa çünkü aceleci olup verdiğiniz şeyleri hemen tüketebiliyorlar sonrası için problem olabiliyor. Bir de çocuğunuz daha büyükse ve yürümeye başlamışsa haliyle çok meraklı olup etrafı keşfetmeye çalışacaktır. Bunun için de onu oyalayacak tablete yüklenmiş birkaç eğitsel oyun, animasyon çizgifilm, boyama kitabı, sevdiği birkaç oyuncak vs. tabi tüm bunlara rağmen yerinde saatlerce hareketsiz durmak istemeyecektir haliyle uçakta bir ileri bir geri gezinti de şart..! Tecrübeyle sabittir. Uçakta atıştırmak için çocuklarınıza kesinlikle çok tuzlu ve kuru şeyler yedirmeyin ve kesinlikle kendi suyunuzu yanınızda bulundurun. Şansınız varsa şayet bazen boş koltuklarda çocuk uyutabilirsiniz veya ilk sıralarda bulunan aparata kabin görevlileri tarafından yatak bağlanabiliyor. Bu yatak 11 kiloya kadar kullanılabiliyor. Evde uyumuyor uçakta mı uyuyacak ay hadi inşallah dediğinizi duyar gibiyim. Yolculuğu uyku ile geçirmesi temennimiz tabiki ama tüm bunlara rağmen huysuzlanıp, ağlama krizine de girebiliyor çocuklar çok endişe etmeniz gereken bir durum değil kabin basıncından dolayı bu türden vakaalar pek sık görülmektedir.

5-    Çoluklu çocuklu gezmelerin size maliyeti ne kadar? 
0 – 2 yaş’a kadar uçaklarda bilet yok, bedava seyahat ediyorsunuz. Bunu fırsatı iyi değerlendirin, gezebildiğiniz kadar gezin derim haliyle otelde de daha cüzi miktarlar alınıyor bebek için tabi almayan yerlerde var. Her hâlükârda kazançlısınız. Şimdilik iki yaşına kadar herhangi bir külfet oluşturmuyor çocuk sizler için ama daha sonrasında giderler artacak tabi, kendinize nasıl yer alıyorsanız çocuğun yerini de öyle yapacaksınız. Bu gözünüzü korkutmasın çoğu yerde çocuklu olmanın avantajını göreceksiniz indirimler, sıra beklemede sağlanan işlem önceliği türlü kolaylıklar. Öyle ki çocuklu seyahate şükür edeceksiniz. Hiç kaçarı yok efendim çocuk eksik kalır mı hiç tabiki o da gelecek.

6-    Gezilerde Bebek ve Çocuklar Nasıl İdare edilir? 
Aslında soru kalıbı biraz sakıncalı çünkü çocuk idare edilesi, oyalanılası, geçiştirilesi bir şey değil evvela bunu belirtelim. Ama ihtiyacı karşılaması açısından ve sorununuza çözüm olması hasebiyle cevaplayalım. Çokça kontrolcü ve aşırı garantör olup çocuğu sıkmayın, çocuğunuzla vakit geçirmeyi eğlenceli hale getirmeyi öğrenmelisiniz tabi biraz ceremesi olacaktır bu işin o da sizin anne babalığınızın asli görevi. Gezilerde bir denge muhakkak kurulmalıdır yani çocuğunda hoşuna gidebilecek ve ilgisini, merağını uyandırabilecek destinasyonlar ziyaret edilmelidir. Çocuk bu haliyle oynamak, hareket etmek isteyecek lütfen çocuklara sırt çantası muamelesi yapmayın. Bir de çocuk birbirinden farklı ne kadar çok yer, yapı, mekan, park, müze, bitki, hayvan, insan çeşitliliği görürse algısı o kadar çok gelişir. Çocuktur anlamaz, bebektir ne bilecek demeyiniz. Hala bu kanıdaysanız bir ebeveyn olarak çocuk gelişimi ve gelişim psikolojisi terminolojisine biraz olsun göz atmanızı tavsiye ederim. Tekrar hatırlatmakta fayda var çocuğunuzun atıştırmalıkları her zaman yanınızda olmalı. Nerede ne zaman açlık, susuzluk, huysuzluk göstereceği belli olmaz. Cephaneniz tam olsun.

7-    Peki Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çocuklar çok hassas oldukları için bu gerçek hiçbir zaman gözardı edilmemeli çocuk sık sık kontrol edilmelidir. Terleme veyahut üşüme, tuvalet ihtiyacı riskine karşılık temkinli olunmalı. Mevsim şartları dikkate alınarak korunaklı çözümler geliştirebilirsiniz. Basit ihmaller tüm gezi planınızın altüst olmasına sebep olabilir bizden söylemesi. Yine bünyeleri sizin kadar harekete ve gezmeye alışık olmadığı için molalarda çocuk size değil sizler çocuğa uymalısınız. Çünkü bir süre sonra yorgunluktan kayış atabilir sonra al başına belayı. Çocuk çok sakin, hareketsiz ve uyumluysa problem vardır buna da dikkat edin çocuğun serbestçe hareket edebileceği alanlarda ona özgürlük tanıyın ki yorulsun ve rahat uyusun hazır uyumak demişken muhakkak düzenli uykuya da oldukça özen gösterin. Bu hem çocuk hem de sizin için oldukça önemli. Saatlere bölünüp planlanmış bir program iş görecektir. Programa harfiyen uymak belki çok kolay değil ama yine de elde bir programla hareket etmek şart. Bebeği lastik istetmesi gibi yanınızda taşımamanız gerektiğini başka bir benzetmeyle yukarda belirtmiştik ama tekrar hatırlatmakta fayda var. Bilişim çağının modern anneleri çok evhamlı aman çocuk ne yiyecek ne içecek gibisinden kuruntuları var bu işin aritmetiği oldukça basit emen çocuk için kaynak hep hazır zaten dilediği yerde beslenebilir. Peki emmiyor da ek gıdaya, besin takviyesine geçmişse; o zaman da kavanoz mamalar var ve bunları gittiğiniz birçok yerden temin edebilirsiniz öyle ya bir sizin çocuğunuz yok gittiğiniz yerde de bir insan popülasyonu mevcut. Hem de ülkenizde bulamayacağınız envai çeşit ürünü orada bulursunuz üstelik daha uygun olur. İki yaşından sonra ise yavaş yavaş anne baba ne yiyorsa çocukta aynını yiyebildiği için hiç problem olmuyor. Eee başka sorun? Sanırım yok. 

 8 – Çoluk çocukla seyahat çok yorucu olmuyor mu?
Yorucu olmayan seyahat, seyahat midir? Soruya soruyla karşılık vermek istemezdim ama bunun başka bir açıklaması da yok ki. Evet, bebekle, çocukla seyahat yorucu. Çünkü ayrı bir sorumluluk ve bir dizi önlemler almak zorundasınız. Bakıma muhtaçlar vb. çeşitli sorunların getirdiği bir baygınlık illaki var. Peki ya aile olmanın saadeti, çocukla birlikte dünyayı arşınlamanın tarifsiz heyecanı ya o ilerde anlatacağınız anılar, biriken paylaşımlarınız. Başka türlü düşününce tabiri caizse bu eziyete katlanılınır. Açıkcası bunu böyle görmemek gerektiği kanaatindeyim. İlk acemliği bir şekilde attığınız takdirde emin olun zaten çocuğunuz olmadan bir yere gitmeyi asla düşünmeyeceksiniz bile. En başa dönüp son bir Egzotik Tatil aforizmasıyla bitirelim yazımızı. Hayatta elden geldiğince hiçbir şeyi ertelememeye özen gösterin, seyahatlerinizi de. Öyle ki bunu çocuklarınızı bahane ederek hiç yapmayın. Bu gayet tabii ve mümkünken korkmayın yolculuklardan, çünkü korku geçici cesaret kalıcıdır. Ve inanın bir ömrün toplamı ve karşılığıdır yolculuklar. O vakit sizlere şimdiden iyi yolculuklar. Ailecek selamlar.

Kafanıza takılan harici sorularınız olursa yahut başka problemlerle karşılaşırsanız Egzotik Tatil olarak her zaman yardımınıza hazır, paylaşıma açığız.

@egzotiktatil
 

    Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yapabilmek İçin Lütfen Önce Giriş Yapın veya Üye Olun veya

TATİL FİKİRLERİ

FIRSAT

TURLARI

Yorumlar

Bizi arayın +90 212 570 70 73